Jakob, 15 år

Jakob, 15 år

Jag var sjuk nästan jämt. Jag hade 16 öroninflammationer på ett år och fick sluta på simningen för att jag var så sjuk. Egentligen fattar jag inte att jag klarade skolan. Jag var hemma hälften av tiden. I början var det skönt. Men sen blev det tråkigt.

För ett par år sedan började min mamma att tjata på läkarna för att de skulle undersöka mig ordentligt. De tog en massa blodprov. Sen såg de att jag hade brist på IgG.

Det kändes skönt att få veta varför jag varit sjuk så mycket. Det första jag tänkte när de sa att jag skulle få medicin var att jag skulle bli mindre sjuk.

Nu tar jag medicin var tredje vecka, alltid var tredje tisdag. Jag sätter en liten nål på magen. Det är lätt. Nålen bara glider in. Behandlingen tar ett par timmar. Jag ska helst ta det lugnt då. Jag kollar på tv eller spelar dator.

Ibland på gympan i skolan frågar någon varför jag har en svullnad på magen. Det blir så när man tar medicinen, fast det går bort efter någon dag. Då brukar jag säga att jag får immunförsvar på burk.

Ibland när jag ska förklara för kompisar så säger jag att deras immunförsvar är som en armé med vapen, medan mitt är som några bonddrängar med högafflar. Det är därför jag blir sjuk så lätt om jag inte får medicin.

Det är skönt att veta varför man blir sjuk. Man ska inte tänka så mycket på det. Tänk att det är bra att man slipper vara sjuk så mycket.