Frukt

Tips till dig som har immunbrist

Även om du får medicinsk behandling så finns det mycket du kan göra för att må så bra som möjligt. Vi har samlat några allmänna tips som du kan ha nytta av.

Rökstopp

Alla patienter med immunbrist rekommenderas bestämt att inte röka. Rökning skadar luftrörens flimmerhår och ökar risken för att virus och bakterier infekterar luftvägarna.

Egenvård

Att skölja näsan med koksaltlösning har visat sig gynnsamt för många patienter. Till exempel vid förkylning, nästäppa, bihålebesvär och pollenallergi. Du gör det enklast med en vanlig nässköljare. Sådana finns normalt att köpa på Apoteket eller i hälsokostbutiker.

Fysisk aktivitet

Du mår bättre om du är fysiskt aktiv. Exakt hur mycket du ska röra på dig beror på vilken fysisk förmåga du har. Ansträng dig inte så att du mår dåligt av det. Men håll i gång och rör på dig. Att promenera är något som rekommenderas.

Infektionsdagbok

Skriv gärna i en infektionsdagbok eller i den webbaserade hälsodagboken. Du skriver ner hur du mår och om du får en infektion. En dagbok gör det enklare att ha kontroll över när och hur många infektioner du har. Fråga efter en infektionsdagbok eller tillgång till Hälsodagboken vid nästa sjukhusbesök.

Primär Immunbrist Organisationen, PIO

PIO är en organisation för personer med medfödda immunbristsjukdomar och deras anhöriga. PIO arbetar för att öka kännedomen och kunskapen om primära immunbristsjukdomar så att samhällets stöd och insatser kommer gruppen till godo.

PIO arbetar för att fler personer ska få tidig diagnos och likvärdig vård av hög kvalitet oavsett var man bor.

Vård, utbildning, arbete och socialförsäkringar är prioriterade områden.

Som medlem i PIO får man informationsmaterial, PIO-bladet tre gånger per år och möjlighet att delta vid PIO:s informationsträffar, läger och möten.

PIO är en rikstäckande organisation. För mer information se www.pio.nu

PIO